Insteekslot pc72, welke maat heb ik nodig?

Heb jij een nieuw insteekslot nodig, maar weet je niet welke maat je nodig hebt? Misschien heb je wel een insteekslot 72 mm nodig, maar hoe weet je dat? Het is belangrijk dat het nieuwe insteekslot ook op jouw deur past. Daarom vertellen wij jou wat de meest voorkomende maten zijn en hoe je een insteekslot zelf opmeet, zodat je het juiste slot voor jouw deur aanschaft.

 

Insteekslot verwijderenMeest voorkomende maten

Insteeksloten beschikken zowel over een PC-maat als een doornmaat. Het is belangrijk om deze voor de aankoop te weten, zodat hij ook echt op jouw deur past. Hiervoor zal je het huidige slot op moeten meten, waar wij straks verder op ingaan. Als we kijken naar de PC-maat dan zien we dat PC-maat 55 millimeter het meeste voorkomt en een zwaar en veilig insteekslot pc72 heeft. Bij smaldeursloten kan deze maat zelfs 92 millimeter zijn, maar dit komt echter minder vaak voor. En qua doornmaat komt vooral het insteekslot met doornmaat 50 en 60 millimeter voor. Toch wil dit niets zeggen, want als je ervan uitgaat dat jouw insteekslot maat hetzelfde als één van deze veelvoorkomende maten is, dan kan je er alsnog volledig naast zitten. Je hebt namelijk een insteekslot met een doornmaat van 50, 55, 60 en 65 millimeter. Bovendien heb je naast een insteekslot met PC-maat 72 mm, ook 55 en zelfs 63 millimeter. Om die redenen is het belangrijk om jouw huidig insteekslot nauwkeurig op te meten.

 

Insteekslot opmeten in 3 stappen

Een insteekslot opmeten is zo gebeurd, je moet alleen weten hoe je dit moet doen en secuur meten. Je kan dit volledig zelf uitvoeren en het kost gelukkig ook niet veel tijd. Neem wel even de tijd om dit door te lezen en ga vervolgens aan de slag om zo het juiste insteekslot aan te kunnen schaffen.


1. Verwijder huidig insteekslot

Allereerst dien je het huidig insteekslot in jouw deur op te meten. Hoe je precies het insteekslot kan verwijderen om hem op te meten kan je lezen in deze blog: Een insteekslot vervangen in 4 simpele stappen!. Kort samengevat doe je dit door de stelschroef los te draaien, dan verwijder je het cilinderslot. Vervolgens verwijder je de deurkruk, waarna je de deurschild ook kan verwijderen. Als je dat hebt gedaan blijft alleen nog het insteekslot over, die je dan kan verwijderen.


Doornmaat en PC-maat2. Doornmaat meten

Nu je het slot eruit gehaald hebt kan je het insteekslot opmeten. Dit doe je door de afstand van de voorplaat tot en met het hart van de krukgat te meten. Doe dit goed, want als de doornmaat van het oude slot verschilt, dan moet er een nieuw gat in de deur gemaakt worden en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Dit kost immers veel tijd en geld wat je kan besparen. Vervolgens kan je bepalen of je een insteekslot met doornmaat 50, 55, 60 of 65 nodig hebt.


3. PC-maat meten

Als laatste zal je de PC-maat op moeten meten, zodat je alle juiste insteekslot maten hebt. De PC-maat wordt ook wel de steekmaat genoemd. Om deze te weten meet je de afstand tussen het hart van het krukgat en het hart van de profielcilinder, dit heet ook wel de ‘hart-op-hart afstand’. Vervolgens weet je of je een insteekslot met pc72, 55 of 92 nodig hebt. Wil je een insteek bijzetslot, dan hoef je alleen de doornmaat op te meten. 


Waar kan ik een insteekslot kopen?

Een insteekslot kan je al zeer voordelig bij Toplock kopen. Bovendien bieden wij ook bijzet insteeksloten. Wij bieden kwalitatieve insteeksloten van de merken Axa, Dulimex, Nemef en Toplock (eigen merk). Als je hulp nodig hebt bij het meten van de juiste insteekslot maten, dan kunnen wij jou zeker helpen. Neem in dat geval contact met ons op, zodat wij jou het juiste advies kunnen geven. Wij zijn immers gespecialiseerd in sloten, waardoor wij onze kennis graag met jou delen. Bovendien weet je dan of jij een insteekslot van 72 mm en doornmaat 60 nodig hebt of juist een hele andere maat. Zo krijg je geen spijt van jouw aankoop en hoef je niet helemaal een nieuw gat in de deur te boren.