Insteekslot onderdelenEen insteekslot vervangen in 4 simpele stappen!

Een insteekslot moet na verloop van tijd vervangen worden, wanneer deze minder goed functioneert door slijtage of het niet juist onderhouden. Als je de deur goed wilt kunnen gebruiken is het van belang om op tijd een nieuw deurslot te plaatsen. Dit kan je gemakkelijk zelf doen en zo bespaar je ook de kosten van een slotenmaker. Wij vertellen jou precies hoe je een insteekslot kunt vervangen voor een nieuw en veilig exemplaar.


1. Voorbereiding insteekslot vervangen 

Voordat je het insteekslot kan vervangen is het belangrijk om te kijken welk slot je gaat aanschaffen. Het is het handigst als het slot van hetzelfde merk is. Op deze manier zal het monteren van een nieuw insteekslot eenvoudig zijn. Als het gaat om een buitendeur is het ook van belang dat het nieuwe insteekslot een SKG-keurmerk heeft met bijpassende sluitkommen en sluitplaten.


2. Het oude insteekslot meten

Om het insteekslot te vervangen is niet alleen het juiste merk nodig, ook de juiste afmetingen zijn van belang. Dit meet je door de afstand van de zijkant van de deur tot het midden van het krukgat (deel waar de kruk in valt) op te meten, dit is de doornmaat. Daarna meet je de PC-maat, dit doe je door de afstand van het midden van het krukgat tot het midden van het cilindergat (sleutelgat) op te meten. Deze afmetingen kan je vergelijken met wat wij aanbieden in de webshop. Hier zit ongetwijfeld een geschikt insteekslot voor jou tussen.

PC maat opmeten

3. Het oude insteekslot verwijderen 

Het insteekslot vervangen kan beginnen als het merk en de maten overeenkomen. Hiervoor moet je eerst het oude insteekslot verwijderen. Dit doe je door eerst de stelschroef los te draaien, daarna verwijder je de slotcilinder. De slotcilinder haal je eruit door de sleutel erin te doen en 20 graden naar rechts of links te draaien en eruit te trekken. Daarna verwijder je de deurkruk. Haal deze eruit door het kleine schroefje aan de onder- of zijkant los te schroeven. Hierna kan je het deurschild eraf halen, dit doe je door de schroeven los te draaien. Dan blijft alleen het insteekslot nog over, die verwijder je door de laatste twee schroeven van het insteekslot los te schroeven. Nu kun je het insteekslot eruit halen en vervangen.


4. Het nieuwe insteekslot monteren

Het insteekslot monteren is het omgekeerde van een insteekslot verwijderen. Nu begin je namelijk met het plaatsen van het nieuwe insteekslot in het bestaande slotgat. Met de twee schroeven schroef je het slot vast. Daarna kan het deurschild er weer op en de deurklink erin. Dit doe je door alles vast te schroeven op de plek waar je het eerst losgemaakt had. Als laatste kan je het cilinderslot er terug in plaatsen zoals je hem ook verwijderd hebt. Om te checken of dit goed gelukt is, draai je de stelschroef vast en probeer je de vergrendelfuncties uit met de sleutel. Nu is jouw insteekslot vervangen en kan je er weer volop gebruik van maken!