Een insteekslot vervangen, hoe doe je dat?

Insteekslot vervangen meetplekkenInsteekslot vervangen, hoe doe je dat?


Een insteekslot moet na verloop van tijd vervangen worden, doordat hij minder goed functioneert. als je de deur goed wilt kunnen gebruiken is het van belang op tijd het deurslot te vervangen. Dit kan je gemakkelijk zelf en zo bespaar je ook op de kosten van een slotenmaker. Wij vertellen je precies hoe je een insteekslot kunt vervangen voor een nieuw en veilig exemplaar.


1. Voorbereiding insteekslot vervangen 

Voordat je het insteekslot kan vervangen is het belangrijk om te kijken waarmee je het gaat vervangen. Het is namelijk het meest optimaal als het slot van hetzelfde merk is, als waarmee je het insteekslot gaat vervangen. Op deze manier zal het nieuwe insteekslot monteren het makkelijkst zijn. Als het gaat om een buitendeur is het ook van belang dat het nieuwe insteekslot een SKG-keurmerk heeft, met bijpassende sluitkommen en sluitplaten.


2. Het oude insteekslot meten

Om het insteekslot te vervangen is niet alleen het juiste merk nodig, ook de juiste afmetingen zijn van belang. Dit meet je door de afstand van de zijkant van de deur tot het krukgat op te meten, dit is de doornmaat. Daarna meet je de PC maat, dit doe je door de afstand van het midden van het krukgat tot het midden van het cilindergat (sleutelgat) op te meten. Deze afmetingen kan je vergelijken met wat wij aanbieden op de webshop. Hier zit ongetwijfeld een geschikt insteekslot voor jou tussen.


3. Het oude insteekslot verwijderen 

Het insteekslot vervangen kan beginnen als het merk en de maten overeenkomen. Hiervoor moet je eerst het oude insteekslot verwijderen, dit doe je door eerst de stelschroef los te draaien, daarna verwijder je het slotcilinder. Het slotcilinder haal je eruit door de sleutel erin te doen en 20 graden naar rechts of links te draaien. Daarna verwijder je de deurkruk, haal die eruit door het kleine schroefje aan de onder of zijkant los te schroeven. Daarna kan je het deurschild eraf halen, dit doe je door de schroeven los te draaien. Dan blijft alleen het insteekslot nog over die verwijder je door de laatste twee schroeven van het insteekslot los te schroeven.


4. Het nieuwe insteekslot monteren

Het insteekslot monteren is het omgekeerde van het insteekslot verwijderen. Nu begin je met het nieuwe insteekslot in de groef te zetten en met de twee schroeven zet je het vast. Daarna kan het deurschild er weer op en de deurklink erin. Dit doe je weer door alles vast te schroeven waar je het eerst los had gemaakt. Als laatst kan je het cilinderslot er terug in plaatsen zoals je hem ook hebt verwijderd. Om te checken of dit goed is gelukt, draai je de stelschroef vast en probeer je de vergrendelfuncties uit met de sleutel. Nu is jouw insteekslot vervangen en kan je er weer volop gebruik van maken!