Een penslot plaatsen? Zo eenvoudig is het!

Een penslot plaatsen? Zo eenvoudig is het!

Wil je zelf een penslot plaatsen, maar weet je niet hoe dat moet? Een penslot is een bijzetslot, waarmee je je huis extra op slot kan zetten om zo beter beveiligd te zijn tegen inbrekers. Het plaatsen van een penslot is niet moeilijk, maar moet wel goed gebeuren. Daarom leggen wij in 4 stappen uit hoe je zelf een penslot moet plaatsen.


Voordeel penslot zelf plaatsen

Een penslot is het meest geschikt voor stompe, houten deuren. Pensloten zijn momenteel zeer populair, aangezien veel woningen stompe deuren hebben. Ze zijn relatief goedkoop in aanschaf en zorgen voor een extra beveiligde deur. Je kan pensloten laten plaatsen of zelf plaatsen. Het voordeel van het zelf plaatsen van pensloten is dat het goedkoper is dan dat je dit door een slotenmaker laat doen en de montage eenvoudig is. Het zelf plaatsen van een penslot is daarom ook zeker aan te bevelen, als je de onderstaande stappen op de juiste manier volgt.


1. Bepaal de plaats van het slot

Als eerste is het van belang om de plaats van het slot te bepalen en deze af te tekenen. Markeer ook de sleutelgaten en hou er rekening mee dat de deur aan de binnenzijde 2 mm smaller is dan aan de buitenzijde. De doornmaat verschilt hierdoor een paar millimeter aan beide zijdes. Wil je op je deur één penslot plaatsen, dan is het het handigst om deze aan de onderzijde van de deur te plaatsen (op kniehoogte). Als je een tweede penslot plaatst, kan je deze het beste op ooghoogte plaatsen. 


2. Boor de sleutelgaten

Daarna ga je de sleutelgaten boren door het gebruiken van een platte houtboor. Let op dat dit haaks gebeurt en dat je beide gaten apart boort. Als je ze namelijk vanaf één kant doorboort, loop je het risico dat een stuk van de deur naar buiten afsplijt. Om haaks te boren, plaats je een lijmtang en hou je daarmee een recht latje loodrecht langs de deur. Tijdens het boren hou je het boortje en de hoek van het latje in één lijn. Om ervoor te zorgen dat je niet te diep boort, plak je een stukje tape om het boortje. Doe dit ook voor het andere sleutelgat. Als laatste maak je de binnenkant van het boorgat gelijk.


Penslot-onderdelen3. Monteer de sleutelplaatjes

Vervolgens plaats je het het sleutelplaatje in de positie met de minste weerstand als je de sleutel erin en eruit haalt. Houd het plaatje van het penslot tegen de deur, haal de sleutel eruit en markeer de schroefgaten precies in het midden. Dan kan je de plaatjes vastschroeven. Wees nauwkeurig bij het monteren, want als de sleutelplaatjes niet goed zitten, gaat de sleutel moeilijk in het slot en slijt het penslot sneller. Controleer daarom ook of de sleutel er nog steeds eenvoudig in- en uitgaat. 


4. Monteer de sluitkom

Als laatste doe je de deur dicht en sluit je hem af op het hoofdslot, zodat het hoofd- en penslot goed op elkaar aansluiten. Draai de sleutel van het penslot met enige druk om en boor de gaten van de sluitkom met de juiste boormaat. Plaats dan de sluitkom en teken de omtrek van de voorplaat met een scherp potlood of beitel. Sla niet te hard, anders splijt het hout aan de zijkant van de deur. Let ook op de draairichting van het slot, want dit kan op twee manieren. Daarna verwijder je de sluitkom en hak je met beitel de juiste diepte, waar je vervolgens de sluitkom in monteert. Na het monteren check je of het penslot soepel werkt. 


Pensloten laten plaatsen

Als je weinig ervaring hebt met het plaatsen van een penslot en er zeker van wil zijn dat dit goed gebeurt, kan je deze beter laten plaatsen. Een onjuist gemonteerd penslot is namelijk zeer gevoelig voor defecten. Als je een penslot zelf plaatst kan er een frictie ontstaan bij het openen of sluiten van het slot, waardoor het penslot sneller zal slijten en je dus eerder een nieuw penslot moet aanschaffen. Daarom zijn er verschillende deskundige slotenmakers die pensloten plaatsen. Wij raden aan om bij het aanschaffen van een penslot wel voor een SKG-goedgekeurd model te kiezen en te letten op de juiste doornmaat. Moet je nog een penslot aanschaffen? Kijk dan eens bij de verschillende pensloten die Toplock aanbiedt.