Cilindersloten openbreken, wanneer kies je hiervoor?

Een cilinderslot openbreken kan bij bijna elk slot. Dit is handig wanneer jij jezelf hebt buitengesloten en door het slot open te breken weer naar binnen kan. Maar inbrekers kunnen hier ook gebruik van maken. Een cilinderslot openbreken is niet de enige manier waarop een inbreker binnen kan komen. Wil je ervoor zorgen dat je beschermd bent tegen het openbreken van jouw cilinderslot? Wij leggen hier uit hoe je jouw huis kan beschermen en hoe je jouw cilinderslot open kan breken. 


Wanneer een cilinderslot openbreken?Cilinderslot openbreken

Een cilinderslot openbreken kan een goede en makkelijke manier zijn om binnen te komen wanneer je jezelf hebt buitengesloten. Dit kost niet te veel tijd en zorgt ervoor dat de deur nog in goede staat blijft. Wel zal je na het cilinderslot openbreken een nieuw cilinderslot moeten aanschaffen, aangezien de oude dan kapot is. Als je zelf jouw cilinderslot kan openbreken om binnen te komen kan een inbreker dat ook. Deze methode is best gemakkelijk en snel te doen, dit zorgt ervoor dat een inbreker redelijk snel naar binnen kan. Dit wil je natuurlijk tegengaan, maar het cilinderslot openbreken is niet het enige wat inbrekers kunnen doen om binnen te geraken. Ze kunnen ook gebruik maken van andere methodes, zoals de kerntrekmethode, uitboren, lockpicken en de slagmethode. Je moet er dus voor zorgen dat jouw slot daartegen beschermd is. 


Hoe breek je een cilinderslot?

Een cilinderslot breken is niet super lastig. Als de cilinder niet uit het deurbeslag steekt dan zal je eerst het deurbeslag eraf moeten halen. Als het deurbeslag geen schroeven heeft aan de buitenkant om het los te kunnen schroeven, zal je het moeten verbuigen om zo ruimte om de cilinder heen te creëren. Als er ruimte om het cilinderslot heen zit, dan kan je met behulp van een zware bahco of waterpomptang het cilinderslot openbreken. Dit doe je door goed te wrikken en te draaien, dan zal uiteindelijk de cilinder in het midden afbreken bij de meenemer. Nu kan je de eerste helft uit het slot halen. De meenemer zit nog in het slot en door deze met een schroevendraaier te schuiven zal het slot opengaan en kan je naar binnen. Dit hoeft niet lang te duren, zeker niet als het deurbeslag er niet uitgehaald hoeft te worden. 


Een cilinderslot beschermen tegen openbreken

Bijna ieder cilinderslot is open te breken. Het is daarom belangrijk om te checken tegen welke inbraakmethode het cilinderslot bescherming biedt. Wij adviseren minimaal een SKG** (2 sterren) cilinderslot te kiezen. Deze cilinders hebben een goede beveiliging tegen uitboren, de slagmethode en lockpicking. Als hierbij goed kerntrekbeslag wordt gekozen, biedt dat de optimale beveiliging tegen het openbreken van het cilinderslot. Nog beter is het plaatsen van cilindersloten met SKG*** (3 sterren). Deze cilindersloten zijn zeer lastig open te breken, doordat deze beveiligd zijn tegen kerntrekken. Met een aanvulling van goed veiligheidsbeslag is dit slot uitstekend beveiligd.


Het belang van twee cilindersloten

Voor een echt veilige deur is het van belang dat er minimaal 2 afsluitbare punten op de deur zitten. Een cilinderslot in het midden en een cilinderslot op kniehoogte zijn de beste posities. Inbrekers proberen het cilinderslot meestal aan de onderzijde open te breken, omdat ze daar meer kracht kunnen zetten. Wanneer ze een cilinderslot proberen te openen door middel van kerntrekken moeten ze dat twee keer doen en dat kost vaak te veel tijd. Met kerntrekken draaien de inbrekers een schroef in het cilinderslot en trekken de kern uit de cilinder. Het is belangrijk dat het slot compleet wordt gemonteerd mét cilinder, insteekslot, veiligheidsschild en sluitkom. Al deze onderdelen moeten minimaal voldoen aan SKG** (twee sterren) om voldoende inbraakwerend te zijn. Hierbij is het verstandig om een cilinderslot en kerntrekbeslag met SKG*** (3 sterren) te plaatsen.

Veelgestelde vragen

 • Kan mijn huidige cilinderslot breken?

  Een cilinderslot openbreken kan wanneer het slot niet gekeurd is met SKG***. Bij SKG** is het slot wel al goed beschermd, maar niet altijd tegen openbreken.

 • Hoelang duurt een cilinderslot openbreken?

  Een cilinderslot openbreken duurt niet lang. Als het deurbeslag goed eraf te halen is kan het cilinderslot binnen een paar minuten gebroken zijn.

 • Kan ik mijn cilinderslot zelf openbreken?

  Ja, je kan zeker zelf jouw cilinderslot openbreken als je jezelf bijvoorbeeld hebt buitengesloten of als jouw sleutel afgebroken is.

 • Hoeveel kost een nieuw cilinderslot?

  Een nieuw cilinderslot kopen nadat het oude cilinderslot is opengebroken, kost tussen de 45 en 65 euro met de beste beveiliging.