Cilinderslot uitboren? Extra Beveiligingen

Cilinderslot uitboren

Cilinderslot uitboren

Een cilinderslot kan op verschillende manieren worden geopend. De inbreker kent meerdere methodes, waardoor hij bij ieder huis de juiste methode kan toepassen. Eén van de methodes is het uitboren van de cilinderslot.

Door het uitboren van de cilinderslot kan de cilinder worden geopend. Bij het uitboren worden de pallen in de cilinder weggeboord, zodat deze de cilinder niet meer kunnen blokkeren Bij niet gekeurde cilinders gaat dit veel makkelijker omdat er geen uitboorbeveiliging in zit. Bij SKG** cilinders zijn de pallen van gehard staal, zodat uitboren een stuk moeilijker is. Bij SKG*** cilinders zijn er meestal meerdere beveiligingen tegen uitboren zoals hardstalen pallen maar ook extra stiften of een hardstalen plaat rond het cilindergat.

Bij het uitboren van een cilinderslot is het belangrijk om de palletjes eruit te boren. Bij het uitboren mag er niet te diep geboord worden, anders breekt de meenemer. Dan maakt het openen van het insteekslot lastiger. Na het uitboren kan met een schroevendraaier de kern van de cilinder gedraaid worden waardoor het slot open gaat.


Beveiligen tegen uit uitboren

Een goed gekeurd cilinderslot beschermt tegen uitboren. In een SKG gekeurde cilinders zitten hardstalen onderdelen, waardoor het uitboren moeilijker is. Cilindersloten worden gekeurd volgens de regels van het SKG. De beoordeling van SKG*** staat in lijn met de voorwaarden van het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Wanneer een SKG gecertificeerde cilinder van minimaal SKG** wordt gebruikt, zal er niet snel worden uitgeboord. De hardstalen onderdelen zorgen dat dit veel te lang duurt. Het beste is om een SKG*** cilinderslot te gebruiken. Deze cilindersloten zijn tegen veel meer inbraakmethodes beschermd dan alleen uitboren.