Cilinderslot openen zonder sleutel

Cilinderslot openen zonder sleutel

Een cilinderslot is op twee manieren te openen zonder sleutel. Door het slot te manipuleren, zodat het open gedraaid kan worden of door de cilinder destructief te forceren. Beide methodes kan een inbreker gebruiken om een huis binnen te komen. De meest voorkomende inbraakmethodes vallen onder het destructief open maken van het cilinderslot.


Cilinder manipulatie

Cilindersloten zijn op verschillende manieren te manipuleren. Dit kan bijvoorbeeld door “lock picking” methode. Hierbij wordt door middel van fijn gereedschap de pallen in de cilinder op één lijn gezet waardoor de cilinder gedraaid kan worden. Ook bestaat de klop- of slagmethode, waarbij een sleutel wordt aangepast en met een kleine tik in de cilinder wordt geslagen. Hierbij schieten de pallen even omhoog, waardoor de sleutel gedraaid kan worden.


Destructief openen van een cilinder

Het cilinderslot kan worden geopend middels uitboren, afbreken of uittrekken. Bij uitboren is het een langdurig werkje, waarbij zeker kennis nodig is. Bij afbreken wordt eerst het deurbeslag verwijderd, daarna wordt met een tang door middel van een zijwaartse beweging de cilinder in het midden afgebroken. Als de cilinder uitsteekt is het niet noodzakelijk het deurbeslag eerst te verwijderen. De kern van een cilinder kan ook met een klauwhamer of poelietrekker uit de cilinder worden getrokken. Eerst wordt een schroef in het sleutelgat gedraaid waarmee daarna de cilinderkern uit de cilinder wordt getrokken. Dit is een veel voorkomende, snelle en geluidsarme inbraakmethode.