Scharnieren

Scharnieren

Scharnieren zijn onmisbaar voor jouw deur. Wat zijn deurscharnieren precies, hoe worden deze toegepast en welke verschillende soorten scharnieren zijn er eigenlijk? Wij, van Toplock, vertellen je graag meer over scharnieren en hun functie. Lees snel verder voor meer informatie.Wat zijn deurscharnieren?

Deurscharnieren zijn speciaal gemaakt voor verticaal opendraaiende vleugeldeuren. De scharnieren zorgen ervoor dat het soepel open- en dichtdraaien van de deurvleugel mogelijk wordt gemaakt. Een deurscharnier kan gemaakt zijn van hout, aluminium, kunststof of staal. Combinaties van deze materialen worden ook veel gezien.

Het gebruik van scharnieren op de deur

Om scharnieren goed te kunnen gebruiken, dienen deze op de juiste wijze te worden aangebracht. Anders zullen deze niet optimaal werken. Let goed op dat je de scharnieren plaatst op elementen die hiervoor bestemd zijn en plaats geen scharnieren voor ramen op deuren. Deze scharnieren zijn namelijk verschillend. Daarom is het altijd aan te raden om te kiezen voor speciale scharnieren voor de deur of scharnieren voor de buitendeur als je deze hierop wenst te plaatsen.

Hoe onderhoud ik deurscharnieren?

Heb je de scharnieren op de juiste manier aangebracht, dan moet je deze ook regelmatig nakijken. Als ze los komen te zitten, moet je ze weer zorgvuldig aandraaien. Er zijn ook onderhoudsproducten en reinigingsmiddelen om de deurscharnieren in optimale staat te houden. Laat je hier dan ook goed over informeren of kijk eens rond op internet. Als je de scharnieren wilt verstellen, kun je dit vaak het beste aan vakmannen overlaten. Je kunt ook zelf aan de slag, maar het is toch een uitgebreid klusje. Voorzie je jouw deuren van scharnieren van hoogwaardige kwaliteit, dan kun je altijd verwachten dat je jouw deur optimaal kunt bedienen, de deurscharnieren foutloos werken en over een lange levensduur beschikken. Om jouw scharnieren perfect te laten werken, is het noodzakelijk de voorschriften in de omschrijving over vleugelafmetingen- en gewichten goed na te leven. Lees de productinfo en gebruikstips hier goed op na als je zelf jouw scharnieren op de buitendeur gaat installeren.

Verschillende soorten scharnieren

Scharnieren vind je in diverse soorten en maten. Hierbij is het altijd van belang rekening te houden met het gewicht van de deur of het raam waar je deze wilt plaatsen, alsmede de draairichtingen en of je de deur of het raam inbraakwerend wilt beveiligen. Naast de standaard deurscharnieren, zijn er ook andere soorten scharnieren. Wij hebben verschillende scharnieren voor je op een rijtje gezet:

- Bommerscharnieren: deze scharnieren hebben, als een van de weinigen, dubbele draaiassen. Dit betekent dat de bladen naar twee zijden kunnen draaien. Bommerscharnieren worden veel ingezet voor doordraaiende deuren. De dubbele veren maken dat de deuren in gesloten toestand stil blijven staan.
- Dievenklauwen: deze geven jouw ramen en deuren extra beveiliging tegen inbrekers. Dievenklauwen hebben een metalen pen die aan de scharnierzijde van de deur of het raam in een rond kommetje zal vallen. Dit zal enkel gebeuren wanneer de deur of het raam sluit. Via deze wijze wordt het extra lastig voor inbrekers om jouw deuren of ramen te forceren.
- Duimhengen: deze worden bevestigd aan een hek of schutting voor de beste steun. Je kunt ze in verschillende soorten en maten vinden. Combineer je de duimheng met een plaatduim, dan heb je twee goede scharnieren voor de normale of zware tuindeur. Gebruik altijd twee scharnieren voor een optimale stevigheid.
- Kogellagerscharnieren: deze scharnieren worden geleverd met rechte of ronde hoeken en zijn voorzien van twee lagers. De uitsparing aan de onderkant van de knoop maakt dat de scharnieren eenvoudig uit elkaar te halen of te verwijderen zijn. De scharnieren zijn tevens gekarteld en niet geheel vastgeslagen, wat de montage een stuk makkelijker maakt.
- Kogelstiftlaumelles: deze kunnen een zwaarder gewicht dragen dan scharnieren. Dit komt doordat een geharde stalen pen draait op een gelagerde kogel. Dit maakt kogelstiftlaumelles ook geschikt voor de buitendeur.
- Pianoscharnieren: dit zijn smalle en lange scharnieren, waardoor ze goed bruikbaar zijn voor kleppen en deuren. Ook worden ze veel toegepast in de machinebouw, bij apparaten en in de luchtvaart.

En zo zijn er nog diverse andere soorten scharnieren verkrijgbaar, maar we hopen voor je inzichtelijk te hebben gemaakt welke scharnieren er onder andere zijn.

Bestel deurscharnieren met een SKG keurmerk

Wil jij scharnieren voor de buitendeur bestellen? Kies dan voor deurscharnieren met een SKG keurmerk. In de webshop van Toplock vind je diverse gecertificeerde scharnieren. Kies je voor scharnieren voor de deur met een SKG keurmerk met drie sterren, dan zijn deze veelal uitgerust met een dievenklauw welke uit twee gedeeltes van gehard staat bestaat. De dievenklauw maakt dat zowel je ramen als deuren niet meer aan de scharnierzijde kunnen worden opengebroken. Hiermee heb je de meest optimale inbraakbeveiliging voor jouw woning. Neem eens een kijkje in onze webshop en bestel vandaag nog gecertificeerde scharnieren voor jouw deur!