Een cilinderslot smeren of onderhouden

Een cilinderslot smeren of onderhouden

Onderhoud is belangrijk voor goed functionerend hang- en sluitwerk.

Bij een cilinderslot is het extra belangrijk omdat ook de zeer kleine onderdelen moeten blijven functioneren. Het gebruiken van een verkeerd smeermiddelen kan ervoor zorgen dat het slot gaat weigeren. Bij het gebruik van bijvoorbeeld WD-40 is er een kans dat het slot na enige tijd niet meer werkt. Als WD-40 opdroogt gaat dit kleven en zullen de pallen in het cilinderslot blijven hangen. Met het gevolg dat deze op den duur niet meer werkt. Het is dus van belang dat het cilinderslot met het juiste smeermiddel onderhouden wordt, bijvoorbeeld een speciale slotenspray, siliconenspray of teflon.


Wanneer moet een cilinderslot gesmeerd worden?

Een cilinderslot kan het beste gesmeerd worden voor- en na de winter. Hiermee wordt voorkomen dat weersomstandigheden (water, wind en vorst) de werking van de cilinder beïnvloeden. Als de cilinders twee keer per jaar onderhouden worden gaan deze langer mee.


Hoe smeer je het beste een cilinderslot?

Bij het smeren van een cilinderslot is het van belang dat het cilinderslot goed wordt schoongemaakt. Doe dit door het slot in te spuiten (met een speciale slotenspray, siliconenspray of teflon), de sleutel op- en neer (in het uit het slot) te halen en af te vegen. Herhaal het inspuiten, op- en neer halen en  schoonvegen net zolang de afgeveegde sleutel niet meer zwart afgeeft. Pas dan is het slot goed schoon en op een juiste manier gesmeerd.