• Gratis verzending v.a. €75,-
  • Voor 15:00 besteld, morgen in huis
  • Retourneren
Sorteer op:

Wat is een cilinderslot?

Een goed cilinderslot is onmisbaar bij het beveiligen van je huis. Vaak voorzie je je voordeur, achterdeur en ook de deur van je schuur of garage van een kwalitatief slot. Een cilinder is een deurslot wat je gebruikt om de deur op slot te draaien. Cilinders zijn er in verschillende soorten en maten.

Het verschil tussen een 2 en 3 sterren cilinders?

Het SKG keurmerk geeft de veiligheidsgraad aan van een cilinder. De veiligheidsgraad kan variëren tussen SKG*, SKG** of SKG***. Hierbij is de SKG*** het beste keurmerk waar een cilinderslot aan kan voldoen.

Het verschil tussen een 2 sterren en een 3 sterren cilinder is de kerntrekbeveiliging. Wanneer je kiest voor 3 sterren weet je zeker dat inbrekers niet binnen zullen komen door middel van de inbraakmethode “kerntrekken”.

Cilindermaten

Hoewel steeds meer woningen zijn voorzien van standaardformaat deuren, is het toch belangrijk om de juiste maat cilinder toe te passen. Voordat je je bestelling plaatst, is het daarom goed om de exacte maat op te meten. Het gaat hierbij om de afstand van het midden (hart) van het boutgaatje tot de voorkant of achterkant van je cilinder.

Wat is de deurdikte?

De deurdikte is letterlijk de dikte van de deur. Deurdikte bepaald onder andere de lengte van de cilinder. Wanneer je de lengte van de cilinder wilt meten, meet je vanuit het midden van het boutgat. Vanuit het boutgat naar links en naar rechts. Een voorbeeld is 30 mm aan de linkerzijde en 40 mm aan de rechterzijde. Hieronder zie je een afbeelding met maat A en maat B.

Wat is kerntrekbeveiliging?

Kerntrekbeveiliging is beveiliging tegen het kerntrekken. Kerntrekbeveiliging zorgt voor een bescherming van de cilinder zodat de inbrekers niet de kern van de cilinder eruit kunnen trekken. Kerntrekbeveiliging kan op twee verschillende manieren, met kerntrekbeslag of met een kerntrek beveiligde cilinder.

Wat betekent gelijksluitend?                                                      

Het is mogelijk om cilinders gelijksluitend te bestellen. Wanneer je een huis wilt beveiligen heb je waarschijnlijk meerdere toegangswegen tot het huis. Om geen gedoe te hebben met allemaal verschillende sleutels, is de oplossing “gelijksluitend” ideaal. Dat betekent dat je alle cilinders met dezelfde sleutel kan bedienen. Alle cilinders in 1 bestelling worden gelijksluitend geleverd, behalve wanneer u aangeeft in de opmerkingen dat je dit niet wenst.

Welk type cilinderslot kies je?

Toplock bied je een enorme keuze als het gaat om cilindersloten, maar welke is nu het meest geschikt voor jou? In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een dubbel cilinderslot. Hierbij is aan beide kanten van de deur een sleutelgat aanwezig, zodat je hem van binnenuit en buitenaf kunt openen en sluiten. Je kunt ook kiezen voor een combinatie: een cilinderslot aan de buitenkant en een draaiknop aan de binnenkant. Dit wordt ook wel een knopcilinder genoemd en is een erg gebruiksvriendelijke keuze. Een halve cilinder is ideaal voor deuren die je alleen van binnen uit wilt afsluiten. Hierbij heb je buiten geen cilinder en dus praktisch een stuk veiliger.  Een cilinder met keersleutel is een slimme optie waarbij je de sleutel (plat) vanuit iedere positie kunt insteken.

Wat zegt het SKG keurmerk?

In onze webshop verkopen wij uitsluitend cilindersloten met een SKG keurmerk. SKG is een afkorting voor de Stichting Kwaliteit Gevelbouw, een instantie die zich onder andere bezig houdt met de certificering van sloten. De kwaliteit van een slot wordt aangegeven met sterren, waarbij 3 sterren staat voor een uitstekend slot dat een inbraak tot wel 5 minuten kan vertragen. Dit betekent dat het slot op zichzelf al een goede barrière vormt tegen inbrekers. Nog beter is het om je SKG 3 sterren-slot te combineren met een SKG 3 sterren-veiligheidsschild. Natuurlijk kun je beide elementen eenvoudig en snel in onze webshop vinden en bestellen.

Wat is een nood- en gevarenfunctie?

Een nood- en gevarenfunctie is meestal geen standaard functie op een veiligheidscilinder. Met deze functie is de cilinder te openen aan beide zijde van de deur, zelfs wanneer aan de andere kant een sleutel in het slot is achtergelaten. De Condor cilinder van M&C heeft deze functie standaard in zich.

Gepatenteerde sleutels

Veel sleutels kan je bij een normale sleutelmaker laten namaken. Bij gepatenteerde sleutels is dit niet toegestaan. De sleutels die gepatenteerd zijn mogen alleen op vertoning van het veiligheidscertificaat worden bijgemaakt.

Veiligheidscertificaat

Een veiligheidscertificaat is een certificaat die noodzakelijk is om gepatenteerde sleutels bij te laten maken. Wanneer een cilinder over een veiligheidscertificaat beschikt krijg je bij de aankoop een pasje met originele codes. Met de codes van het certificaat kan je een sleutel laten bijmaken bij een goedgekeurde sleutelmaker of webshop (zoals Toplock).

Modulaire cilinders

Modulaire cilinders kunnen op een later moment, als je bijvoorbeeld bij een verhuizing andere maten cilinders nodig hebt, aangepast worden. De maten van de cilinders zijn op elk moment door de webshop waar je de cilinder hebt gekocht aan te passen. Alleen M&C cilinders beschikken over deze mogelijkheid.

 

 

Een cilinder met een draaiknop

Een cilinder kun je ook kopen met aan één zijde een draaiknop. Het voordeel hiervan is dat je geen sleutel meer nodig hebt om de deur te openen. Nadeel is dat een knopcilinder inbraakgevoeliger is als er vlakbij een raam aanwezig is.

Een pushknop cilinderslot

Een pushknop cilinder kun je alleen draaien als je hem eerst indrukt. Dit is iets veiliger dan de knopcilinder.

 

Inbraakmethodes bij cilinders

Uitboren

Het openboren van een cilinder wordt meestal gebruikt bij messing cilinders waar geen geharde stift in zit. In principe is het mogelijk om elke cilinder uit te boren maar messing is zachter en hierdoor is uitboren makkelijker. Onze cilinders beschikken over de uitboorbeveiliging die ervoor zorgt dat de cilinders niet uitgeboord kunnen worden.

Openpikken

Openpikken is een lastige inbraakmethode, dit kunnen alleen ervaren inbrekers. De inbreker kan met speciaal gereedschap de cilinder openen, het wordt ook wel de Hollywood methode genoemd omdat je deze inbraakmethode altijd in films ziet. 

Kerntrekken

Kerntrekken is de meest voorkomende inbraakmethode in Nederland. Bij kerntrekken draait de inbreker een schroef in het cilinderslot door middel van een schroefmachine of schroevendraaier. Daarna zal hij de cilinder proberen af te breken en uit het veiligheidsslot te trekken. Met het uittrekken van een cilinder wordt poelietrekker of klauwhamer gebruikt.

Klop/slagmethode

De klop of slagmethode wordt toegepast door middel van een aangepaste sleutel die de cilinder zo manipuleren dat deze met een korte tik/slag opendraait.

Impressietechniek

De impressietechniek is de nieuwste inbraakmethode. Er wordt een sleutel aangepast met een vijl zodat deze past op een afgesloten cilinderslot.