Een raamuitzetter telescopisch monteren: hoe doe je dat?

Wil je een raamuitzetter telescopisch monteren, omdat deze stuk of verouderd is? En weet je niet zo goed hoe je dit het beste kunt doen? Dan biedt Toplock jou een handig stappenplan, zodat je precies weet hoe je de telescopische raamuitzetter moet plaatsen. Lees snel verder en start direct met jouw raamuitzetter telescopisch monteren.


Wat heb je nodig voor het monteren?

Raamuitzetter telescopischOm de raamuitzetter telescopisch te monteren heb je eerst een aantal zaken nodig, namelijk:            

- De telescopische raamuitzetter (bekijk het aanbod in onze webshop!)
- Schroeven (4,0x40 mm en voor het raam 4,0x30 mm)
- Schroevendraaier
- Potlood
- Boor met diameter van +- 2 mm
- Accu boormachine
- Liniaal of rolmaat


1. Meet de afstand tussen het kozijn en de raamuitzetter

Het eerste wat je doet is het meten van de afstand tussen de kozijnhoek en het scharnier van de telescopische raamuitzetter. Zo zorg je ervoor dat jouw raamuitzetter straks op een veilige wijze open kan. De minimale afstand is per lengte van de raamuitzetter verschillend. Dit is de afstand die per lengte wordt geadviseerd:

- Lengte van 50 cm - 100 mm afstand
- Lengte van 35 cm - 45 mm afstand
- Lengte van 30 cm - 35 mm afstand
- Lengte van 20 cm - 35 mm afstand
- Lengte van 55 cm - 100 mm afstand


2. Raamuitzetter op kozijn monteren

Vervolgens ga je de raamuitzetter telescopisch monteren. Doordat je de juiste positie bepaald hebt, wordt er een boorgat aangeduid. Prik vervolgens met het potlood door de bevestigingsgaten van de raamuitzetter. Hierdoor wordt duidelijk waar je moet boren. Haal de raamuitzetter bij de plek weg en boor de gaten voor met een boor met een diameter van 2 mm. Plaats nu de raamuitzetter tussen het kozijn en de schroeven van 4,0x40 mm en draai de schroeven stevig vast met de schroevendraaier.


3. Raamuitzetter op raam monteren

Zorg er, voordat je de raamuitzetter telescopisch op een raam gaat monteren, voordat de raamuitzetter zo kort mogelijk is gemaakt en stevig is aangedraaid. Plaats nu het punt van de bevestiging op het raam en doe dit zo recht als mogelijk. Maak eventueel gebruik van een waterpas, zodat je weet dat de raamuitzetter recht gemonteerd wordt. Prik nu met een potlood door de bevestigingsgaten van de raamuitzetter. Haal de raamuitzetter bij de plek weg en boor de gaten voor met een 2 mm diameter boor. Pak schroeven van 4,0x30 mm en plaats de raamuitzetter tussen de schroeven en het kozijn. Draai het geheel stevig vast met de schroevendraaier.