Raamuitzetter monteren doe je gemakkelijk zelf

raamuitzetter monterenRaamuitzetter monteren doe je gemakkelijk zelf

Een raamuitzetter monteren is niet zo moeilijk als je denkt. Een raamuitzetter wordt gebruikt om het raam op een ventilatiestand te kunnen zetten. Zo waait het raam niet weer dicht en kan je zelf bepalen hoe ver je het raam open wilt. Hiervoor zijn er verschillende soorten, je hebt een raamuitzetter voor een wegdraaibaar raam, een telescopische raamuitzetter en een ijzeren raamuitzetter. Dit stappenplan is voor een uitzetijzer monteren. Door middel van dit stappenplan kan je zelf een raamuitzetter monteren. 


Juiste raamuitzetter kiezen

Voordat je begint met een raamuitzetter monteren is het van belang na te gaan of je de juiste raamuitzetter voor het raam hebt gekocht. Bepaal de lengte van de raamuitzetter klopt de lengte met hoe ver het raam open moet? Is er genoeg montage ruimte om de raamuitzetter te kunnen monteren? Als al deze dingen kloppen dan is het tijd om de raamuitzetter te monteren.


Raamuitzetter monteren op de juiste plek

Raamuitzetters monteren begint bij het raam te sluiten. Nu moet je de plek bepalen waar de raamuitzetter wordt gemonteerd op het kozijn. Dit verschilt bij een klapraam en een draairaam. Bij een klapraam moet de raamuitzetter altijd precies in het midden geplaatst worden. Maar bij een draairaam plaats je de raamuitzetter op de aangegeven afstand vanaf de scharnierzijde van het kozijn (de aangegeven afstand vind je bij de producthandleiding). Wanneer je dit hebt afgemeten zorg je dat de uitzetter in het langwerpige gat zit. Zorg ervoor dat de uitzetter wel evenwijdig aan het kozijn loopt. Nu kan je de gaten markeren en de gaten boren. Dit deel kan je nu bevestigen. 


Stelpen monteren 

Als laatst moet je om de raamuitzetter te monteren de stelpen bevestigen. Dit doe je door deze weer in het sleufgat te plaatsen en te checken of de raamuitzetter evenredig aan het kozijn loopt. Is dit het geval, til dan de uitzetter op en open het raam ermee. Wel moet je de stelpen nog op zijn plaats houden. Als het goed op zijn plaats staat kan je de gaten markeren en die voor boren. Het raam mag weer dicht en je kan de stelpen nu vastzetten. Doe nog een laatste test door het raam weer te openen en vast te zetten door middel van de raamuitzetter. Werkt alles goed? Nu kan je zelf raamuitzetters monteren. 


Toplock raamuitzetters

Een raamuitzetter monteren kan je dus prima zelf met behulp van dit stappenplan. Zoek jij nog een raamuitzetter? Toplock heeft verschillende raamuitzetters, telescopische raamuitzetters, wegdraaibare raamuitzetters en ijzeren raamuitzetters.