meerpuntsluitingEen driepuntssluiting laten plaatsen? Doe dit zelf in 4 stappen

Wil je een driepuntssluiting in de deur laten plaatsen? Dan kun je ervoor kiezen om een dure slotenmaker in te zetten, maar wist je dat je deze klus ook zelf kunt uitvoeren? Ideaal wanneer je jouw sleutels verloren bent, als deze gestolen of afgebroken zijn. In deze blog vertelt Toplock jou meer over de meerpuntssluiting, hoe je deze kunt demonteren en hoe je een nieuwe meerpuntssluiting kunt plaatsen. Lees snel verder voor meer informatie.


Wat is een meerpuntssluiting?

Voordat we over een driepuntssluiting plaatsen vertellen, gaan we eerst wat dieper in op wat een driepuntssluiting precies is. De driepuntsluiting, dat ook wel onder de meerpuntssluitingen valt, is in twee types leverbaar. Zo is er een cilinderbediende en een krukbediende meerpuntssluiting. Wanneer je besluit een cilinderbediende meerpuntssluiting te plaatsen, open en sluit je de deur door middel van een sleutel. Door deze te draaien worden zowel de dagschoot als de haken van de meerpuntssluiting bediend. Men noemt dit ook wel een sleutelbediend driepuntsslot. Als de deurkruk krukbeslag heeft, dan wordt deze aan beide zijden met een kruk bediend, waardoor je een krukbediende driepuntssluiting hebt. Hierbij reageert de meerpuntssluiting door de kruk omhoog en naar beneden te bewegen.


Stappenplan meerpuntssluiting monteren

Voordat je de meerpuntssluiting gaat plaatsen, hebben wij een handig stappenplan voor je opgesteld, zodat je precies weet hoe je de cilinder op de juiste wijze uit het slot haalt. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een platte schroevendraaier of een kruiskop. Daarnaast moet je het slot gaan meten om zeker te weten dat jouw nieuwe slot gaat passen en de driepuntssluiting eenvoudig te plaatsen is. 


1. Draai de cilinderschroef uit het slot

De eerste stap is de cilinderschroef uit het slot draaien (dit is de schroef die net boven de onderste schroef zit). Zorg dat je geen versleten schroevendraaier hebt. Ook raden wij het aan om dit niet met een accuboormachine te doen.


2. Haal de cilinder voorzichtig uit het slot

Het volgende wat je doet voordat je een nieuwe driepuntssluiting kan plaatsen, is de meenemer van de cilinder in de juiste stand zetten. Dit doe je door de sleutel een kleine slag naar links of rechts te draaien. Zo komt de meenemer van de cilinder in de juiste stand te staan. De meenemer betreft het donkere gedeelte in het midden van de cilinder, wat in het slot meedraait. Nu trek je de cilinder voorzichtig aan de sleutel uit het slot. Zorg ervoor dat de meenemer in dezelfde lijn met de rest van de cilinder komt te staan, zodat je de cilinder uit het slot kunt halen. Wanneer je geen beweging in de cilinder krijgt, raden wij het aan de bevestigingsschroeven van het deurbeslag te draaien. Je kunt hierbij ook het deurbeslag demonteren.


3. De cilindersloten opmeten

Daarnaast is het van belang om de cilindermaat op te meten. Dit doe je nadat je de cilinder uit het slot hebt gedemonteerd, zodat je een rolmaat of duimstok meteen tegen de cilinder kunt houden. Om dit goed te meten moet je de doornmaat en PC-maat opmeten. Dit meet je door de afstand van de zijkant van de deur tot het krukgat op te meten, deze afstand is de doornmaat. Daarna meet je de PC-maat, dit doe je door de afstand van het midden van het krukgat tot het midden van het cilindergat (sleutelgat) op te meten. Als laatste meet je de lengte van de voorplaat en de diepte, breedte en hoogte van de slotkast. Nu je alle afmetingen hebt kan je het geschikte slot voor jouw deur uitzoeken en deze driepuntssluiting gaan plaatsen.


4. Driepuntssluiting plaatsen

Een driepuntssluiting monteren gebeurt eigenlijk op precies dezelfde wijze als dat je hem eruit gehaald hebt. Ook hierbij is het van belang om zorgvuldig te werk te gaan, zodat de cilinderbediende meerpuntssluiting goed geplaatst wordt. Dit doe je door het slot er weer in te plaatsen en vast te schroeven. Dan kan het cilinderslot er weer in en zorg je dat je hem goed draait, zodat de meenemer weer in de juiste stand geplaatst wordt. Als laatste schroef je de cilinderschroef er weer in. Nu heb je weer een gloednieuwe meerpuntssluiting in jouw deur en is deze optimaal beveiligd. Mocht je toch twijfelen over een driepuntssluiting zelf plaatsen, dan kun je ook overwegen om een slotenmaker in te huren. Zo weet je zeker dat de montage op de juiste wijze plaatsvindt en jouw sloten een optimale veiligheid garanderen.


SKG gekeurd slot

Voordat je een nieuwe meerpuntssluiting monteert heb je wel het juiste slot nodig. In de webshop van Toplock vind je diverse driepuntssluitingen, welke voorzien zijn van het SKG keurmerk. Kies altijd voor sloten met een SKG 3 sterren keurmerk. Met een SKG3 keurmerk weet je zeker dat je inbrekers het langst buiten de deur kunt houden. Hiermee kan een inbreker tot wel 5 minuten vertraagd worden, wat betekent dat een inbreker snel zal stoppen met zijn inbraakpoging. Dit omdat de kans om betrapt te worden steeds groter wordt. Kies jij er ook voor om een meerpuntssluiting te monteren met 3 SKG sterren? Bestel dan direct jouw nieuwe sloten bij Toplock!