Een driepuntssluiting in de deur laten plaatsen? Het kan ook zelf!


meerpuntsluitingEen driepuntssluiting in de deur laten plaatsen? Het kan ook zelf!

Wil je een driepuntssluiting in de deur laten plaatsen? Dan kun je ervoor kiezen een dure slotenmaker in te zetten, maar wist je dat dit een klus is die je ook zelf kunt doen?

Ideaal wanneer je jouw sleutels verloren bent, als deze zijn gestolen of zijn afgebroken. In dit blog vertelt Toplock je meer over de meerpuntssluiting, hoe je deze kunt demonteren en een nieuwe meerpuntssluiting kunt plaatsen. Lees snel verder voor meer informatie.Wat is een meerpuntssluiting?

Voordat we over een driepuntssluiting plaatsen vertellen, gaan we eerst wat dieper in op wat een driepuntssluiting precies is. De driepuntsluiting, dat ook wel onder de meerpuntssluitingen valt, is in twee types leverbaar. Zo is er de cilinderbediende driepuntssluiting en de krukbediende driepuntssluiting. Wanneer je besluit een cilinderbediende meerpuntssluiting te plaatsen, open en sluit je de deur door middel van een sleutel. Door deze te draaien worden zowel de dagschoot als de haken van de meerpuntssluiting bediend. Men noemt dit ook wel een sleutelbediend driepuntsslot. Als de deur kruk, kruk beslag heeft, dan wordt deze bediend aan beide zijden met een kruk, waardoor je een krukbediende meerpuntssluiting hebt. Hierbij reageert de meerpuntssluiting door de kruk omhoog en naar beneden te bewegen.


Stappenplan meerpuntssluiting monteren

Voordat je de meerpuntssluiting gaat plaatsen, hebben wij een handig stappenplan voor je opgesteld, zodat je precies weet hoe je de cilinder op de juiste wijze uit het slot haalt. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een platte schroevendraaier of een kruiskop. Daarnaast moet je het slot gaan meten om zeker te weten dat je nieuwe slot gaat passen. 


1. Draai de cilinderschroef uit het slot

De eerste stap is de cilinderschroef uit het slot draaien (dit is de schroef die net boven de onderste schroef zit). Zorg dat je geen versleten schroevendraaier hebt. Ook raden wij het aan dit niet met een accuboormachine te doen.


2. Haal de cilinder voorzichtig uit het slot

Het volgende wat je doet voordat je een nieuwe meerpuntssluiting kan plaatsen, is de meenemer van de cilinder in de juiste stand zetten. Dit doe je door de sleutel een kleine slag naar links of rechts te draaien. Zo komt de meenemer van de cilinder in de juiste stand te staan. De meenemer betreft het donkere gedeelte ten midden van de cilinder, wat in het slot meedraait. Nu trek je de cilinder voorzichtig aan de sleutel uit het slot. Zorg ervoor dat de meenemer in dezelfde lijn met de rest van de cilinder komt te staan, zodat je de cilinder uit het slot kunt halen. Wanneer je geen beweging in de cilinder krijgt, raden wij het aan de bevestigingsschroeven van het deurbeslag te draaien. Je kunt hierbij ook het deurbeslag demonteren.


3. De cilindersloten opmeten

Voordat je een driepuntssluiting gaat plaatsen, is het van belang de cilindermaat op te meten. Dit doe je nadat je de cilinder hebt gedemonteerd uit het slot, zodat je een rolmaat of duimstok meteen tegen de cilinder kunt houden. Om dit goed te meten moet je de doornmaat en PC maat opmeten  Dit meet je door de afstand van de zijkant van de deur tot het krukgat op te meten, dit is de doornmaat. Daarna meet je de PC maat, dit doe je door de afstand van het midden van het krukgat tot het midden van het cilindergat (sleutelgat) op te meten. Als laatst meet je de lengte van de voorplaat en de diepte, breedte en hoogte van de slotkast. Nu je alle afmetingen hebt kan je het goede slot voor jouw deur uitkiezen.


4. Driepuntssluiting plaatsen

Een driepuntssluiting monteren gebeurt eigenlijk op precies dezelfde wijze als dat je hem eruit hebt gehaald. Ook hierbij is het van belang om zorgvuldig te werk te gaan, zodat de cilinderbediende meerpuntssluiting goed geplaatst wordt. Dit doe je door het slot weer erin te plaatsen en vast te schroeven. Dan kan het cilinderslot er weer in en zorg je dat je hem goed weer draait zodat de meenemer weer in de juiste stand geplaatst wordt. Als laatst schroef je de cilinderschroef er weer in. Nu heb je weer een gloednieuwe meerpuntssluiting in je deur en ben je weer optimaal beveiligd. Mocht je toch twijfelen over een driepuntssluiting zelf plaatsen, dan kun je ook overwegen om een slotenmaker in te zetten. Zo weet je zeker dat de montage op de juiste wijze plaatsvindt en jouw sloten je een optimale veiligheid garanderen.


SKG-gekeurd slot

Voordat je een nieuwe meerpuntssluiting monteert heb je wel het juiste slot nodig. In de webshop van Toplock vind je diverse meerpuntssluitingen, welke voorzien zijn van het SKG keurmerk. Kies altijd voor sloten met een SKG 3 sterren keurmerk. Met een SKG 3 keurmerk weet je zeker dat je inbrekers het langst buiten de deur kunt houden. Hiermee kan een inbreker tot wel 5 minuten worden vertraagt, wat betekent dat een inbreker snel zal stoppen met het proberen om de deur te forceren. Dit omdat de kans om betrapt te worden steeds groter wordt. Kies jij er ook voor om een meerpuntssluiting te monteren met 3 SKG sterren? Bestel dan direct jouw nieuwe sloten bij Toplock!