Cilinderslot maten: welke heb ik nodig?

Cilinderslot maten: welke heb ik nodig?

Weet je niet welke cilinderslot maten je nodig hebt? Elke cilinder heeft zijn eigen maatvoering, maar de vorm is meestal hetzelfde. Dit is een rondje met een uitloper naar beneden, ook wel “druppel” genoemd. Bij de afmetingen gaat het om de lengte van de cilinder. De lengte is afhankelijk van de dikte van de deur en het deurbeslag wat erop geplaatst wordt.

Een cilinderslot bestaat uit twee delen: een binnen- en buitenzijde. Als je een cilinder wilt opmeten begin je vanuit het hart van het boutgat onder in de cilinder. Vanaf dit gaatje meet je naar links en naar rechts. Hierbij meet je dus de binnen- en buitenzijde van het cilinderslot en kom je uit op de juiste cilinderslot maten. Om de maat van het cilinderslot te kunnen bepalen, kan je het beste het cilinderslot uit de deur halen en hier een liniaal of rolmaat naast leggen.


Cilinderslot matenCilinderslot opmeten in de deur

Het cilinderslot opmeten in de deur is vaak wat lastiger, maar het uitgangspunt blijft hetzelfde. Om de maten van de cilinder te bepalen doe je de deur open. Ter hoogte van de cilinder zit een schroefbout. Dit is het hart van het cilinderslot, het cilinderslot meten doe je dus vanuit dit punt naar de binnen- en buitenzijde. Het is erg belangrijk om het deurbeslag bij het cilinderslot te meten. Vaak zit er nog veiligheidsbeslag op de deur, deze dient erbij gemeten te worden, aangezien de cilinder door dit beslag heen moet. De standaardmaat bij veiligheidsbeslag is meestal 15 mm aan de buitenzijde en 7 mm aan de binnenzijde.


Verschillende maten cilindersloten

Er zijn diverse cilinderslot maten. Bij een standaard deur van 40 mm dik wordt meestal 30-30 gebruikt (30 naar binnen en 30 naar buiten). Er zijn merken die dan de maatvoering 32-32 gebruiken. Dit is meestal geen probleem, want een cilinder mag namelijk 3 mm uitsteken. Er zijn natuurlijk ook diverse diktes aan deuren. Daarom zijn cilinders in allerlei lengtes leverbaar. De cilindermaten lopen op per 5 mm, dus als een deur aan de buitenzijde 5 mm dikker is bestel je een 30-35 of 32-37 cilinder. Een cilinder kan ook aan beide zijden verlengd worden, bijvoorbeeld 40-40 of 42-42.


Juiste maten cilindersloten bestellen

Een cilinderslot kan je bij Toplock gemakkelijk bestellen. Allereerst moet je het cilinderslot uitkiezen die voor jou geschikt is. Hierbij heb je de keus uit een dubbele cilinder, dat is een cilinder die aan beide kanten een slotgat heeft. Daarnaast is er een knopcilinder, die heeft aan één kant een draaiknop en aan de andere kant een slotgat. Ook is er een halve cilinder, die heeft maar aan een kant een cilinder en aan de andere kant niks, dit is ideaal voor als je een deur alleen vanuit de binnenkant op slot wilt kunnen doen. Als laatst is er nog de modulaire cilinder, dit is het enige cilinderslot waar je de maten nog van kan aanpassen op een later moment. Al deze cilindersloten kan je vinden in de webshop van Toplock. Zodra je de juiste hebt uitgekozen moet je de hoeveelheid aangeven. Na de hoeveelheid aangegeven te hebben moet je de juiste cilinderslot maten kiezen, dit doe je door eerst de juiste cilindermaat te meten. Ook moet je aangeven of je er hem met knop wilt of niet. Vervolgens kan je het cilinderslot bestellen en is het zo snel mogelijk in huis. 


Veelgestelde vragen

  • Wat heb je nodig bij een cilinderslot meten?

    Een cilinderslot opmeten is niet heel moeilijk en heeft ook niet veel dingen nodig. Om de maat van het cilinderslot te bepalen heb je een liniaal of meetlint nodig. Iets waarmee je nauwkeurig millimeters kan meten en aflezen.

  • Mag mijn cilinderslot uitsteken?

    De lengte van een cilinderslot hangt af van de deur waar het doorheen moet. Om de juiste cilinderslot maten te hebben mag het cilinderslot maximaal 3 mm uit de deur steken of 3 mm in de deur verstopt zitten.

  • Wat is het beste cilinderslot?

    Bij een cilinderslot draait het erom wat je belangrijk vindt Toplock heeft een lijstje gemaakt met de top 3 beste cilindersloten om jou te helpen met het beveiligen van jouw deur.