Cilinderslot maten

Cilinderslot maten

Cilinderslot maten

Elke cilinder heeft zijn eigen maatvoering, de vorm is meestal hetzelfde. Een rondje met een uitloper naar beneden, ook wel “druppel” genoemd. Bij de afmetingen gaat het om de lengte van de cilinder. De lengte is afhankelijk van de dikte van de deur en het deurbeslag wat er op wordt geplaatst.

Een cilinderslot bestaat uit twee delen: een binnen- en buitenzijde. Als je een cilinder wilt opmeten begin je vanuit het hart van het boutgaatje onder in de cilinder. Vanaf dit gaatje meet je naar links en naar rechts. Hierbij meet je dus de binnen- en buitenzijde van het cilinderslot.

Om de maat van het cilinderslot te kunnen bepalen, kan je het beste het cilinderslot uit de deur halen en hier een liniaal of meetmogelijk naast leggen.


Cilinderslot opmeten in de deur

Als het cilinderslot in de deur zit is het vaak wat lastiger om de maat op meter, maar het uitgangspunt blijft hetzelfde. Om de maten van de cilinder te bepalen doe je de deur open. Ter hoogte van de cilinder zit een schroefboutje. Dit is het hart van het cilinderslot en je meet dus vanuit dit punt naar de binnen- en buitenzijde.

Het is erg belangrijk om het deurbeslag hierbij mee te meten. Vaak zit er nog veiligheidsbeslag op de deur, deze dient erbij opmeten te worden aangezien de cilinder door dit beslag heen moet. De standaardmaten bij veiligheidsbeslag is meestal 15mm aan de buitenzijde en 7mm aan de binnenzijde.


Verschillende maten cilindersloten

Er zijn diverse maten cilindersloten. Bij een standaard deur van 40mm dik wordt meestal 30-30 gebruikt (30 naar binnen en 30 naar buiten). Er zijn merken die dan de maatvoering 32-32 gebruiken. Dit is meestal geen probleem een cilinder mag namelijk 3mm uitsteken.

Er zijn natuurlijk diverse diktes aan deuren. Daarom zijn cilinders leverbaar in allerlei lengtes. De cilinder maten lopen op per 5mm. Dus als een deur aan de buitenzijde 5mm dikker is bestel je een 30-35 of 32-37 cilinder. Een cilinder kan ook aan beide zijden verlengd worden bijvoorbeeld 40-40 of 42-42.